Çocuğun Kulağına Ezan Nasıl Okunur?
Eylül 29, 2022
Bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma nasıl yapılır? İlk defa çocuk sahibi olan anne babalar oldukça heyecanlıdır. Ne yapılması gerektiği, adetler, gelenek ve görenekler yakından incelenmeye başlar. Bunlardan biri de çocuğun bir kulağına ezan, diğer kulağına da kamet okunmasıdır.
Bebek dünyaya geldiği zaman o ailenin büyüğü kimse, çocuğun kulağına ismini söylemektedir. Ardından da ezan ve kamet kulağına okunmaktadır. İlk olarak Allaha çocuk için hayır dua edilmektedir.
Bebek dünyaya geldiği zaman o ailenin büyüğü kimse, çocuğun kulağına ismini söylemektedir. Ardından da ezan ve kamet kulağına okunmaktadır. İlk olarak Allaha çocuk için hayır dua edilmektedir.
Genellikle büyükler daha önce bu işi gördükleri ve yaptıkları için bilgilidir. Ancak bazı durumlarda aile büyüğü olmayabilir. Bunu baba da yapmak zorunda kalabilir. Bu durumda ne yapılması gerektiği büyük bir soru işareti oluşturabilir. Peki, bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma nasıl yapılır?
Çocuk Kulağına Ezan Nasıl Okunur?
Bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma zor gibi düşünülse de aslında oldukça kolaydır. Bunun için sadece adım adım aşağıda bulunan maddeleri takip etmeniz gerekir;- Ezan ve kamet okuyacak kişi bebeği kucağına alır.
- Kıble ne tarafaysa o tarafa yönelir.
- Besmele çekildikten sonra sağ kulağa cümle cümle ezan okunmalıdır. Bu karıştırılmamalıdır.
- Bu tamamlandıktan sonra sol kulağına kamet okunmaktadır. Bu da doğru bir şekilde okunmalıdır.
Çocuğa İsim Nasıl Seçilmeli?
Peki, yeni bebeğe ne isim koyulmalı? Sadece anne-babaların değil aile büyüklerinin bile anlaşamadığı konulardan biri isimdir. Bazı kişiler kendi isminin verilmesini talep ederken bazıları anne-babasının adını vermeyi talep edebilir.Yeni bebeğe isim koyma dikkatli ve güzel bir şekilde yapılmalıdır. Burada sadece anne-baba ya da büyükler açısından değil, çocuklar açısından da düşünülmelidir. Zira adları taşıyacak, bununla tanınıp çağrılacak olan onlardır.
Bu isimlerin onları utandıracak yapıya sahip olmaması gerekir. Anlamlı bir isim olmalı, her yerde korkmadan ve utanmadan söyleyebilmelidir.
Bebeklere İsim Ne Zaman Söylenir?
Peki, bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma nasıl yapılır? Bu konu oldukça düşünülen ve kararsız kalınan bir durumdur. Bu törenin yapılabilmesi için önce bir ismin belirlenmesi gerekir. Her ne kadar bebek doğmadan kararlaştırılsa da sıklıkla doğum ardından düşünceler yenilenir.Karar kesin olarak kısa sürede verilmelidir. En geç bir haftaya kadar isminin kulağına okunması gerekir. Dolayısıyla isim belirleme konusu ciddiye alınmalı, önemseyerek düşünmelidir.
Buna yönelik pratik yapmak da size alışmanıza yardımcı edebilir. Ezan ve kamet getirmeden önce öncelikle doğru bir şekilde gusül abdesti alınmalıdır. Ardından da normal abdest alınmalıdır. Ezan bebeğin sağ kulağına, kamet ise sol kulağına okunmaktadır.
Çocuğun Kulağına Ezan Okumadan Önce Neler Bilinmeli?
Bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma zor gibi görülse de oldukça kolaydır. Ancak bu durum dikkat edilmemesi gerektiğini göstermez. Eğer ilk kez okuyacaksanız bu konuya özen göstermeniz, öncesinde neler yapacağınızı bilmeniz gerekir.Buna yönelik pratik yapmak da size alışmanıza yardımcı edebilir. Ezan ve kamet getirmeden önce öncelikle doğru bir şekilde gusül abdesti alınmalıdır. Ardından da normal abdest alınmalıdır. Ezan bebeğin sağ kulağına, kamet ise sol kulağına okunmaktadır.
Bu tamamlandıktan sonra da bebek için hayırlı dualar okunmalıdır. İsim koyma tamamlandıktan sonra artık bebeğe kendi adıyla seslenmek gerekir. Özellikle ondan bahsederken ismini kullanmak tavsiye edilir.
Yeni Doğanlar İçin Başka Hangi Adetler Vardır?
Peki, bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma dışında adetler, gelenekler nelerdir? İslam’da yeni doğan bebeğin kafasında çıkan ilk tüylere akika denmektedir. Bu tüylerin bir kısmı ya da tamamı tıraş edildikten sonra ezan okunabilir ve adından da kurban kesilebilir. Buna akika kurbanı adı verilmektedir.Akika kurbanı ve yemek vermek, ailenin isteğine bağlıdır. Ancak ezan ve kametin kulağa okunması İslam’da sünnet olarak kabul edilmektedir. Eğer akika kurbanı kesilecekse doğduğu günden buluğ çağına erene kadar yapılabilir. Lakin doğumun yedinci günü kesilmesinin daha faziletli olduğu belirtilmektedir.
Aynı şekilde ismin de aynı günde verilmesi, saçı ağırlığınca altın yada değeri miktarınca sadaka verilmesi de müstahaptır. Akika kurbanı kesildikten sonra bunun etini, anne baba da dahil olmak üzere herkes yiyebilmektedir.
Lakin akika kurbanı maddi durumu iyi olanlarca uygulanmakta olup isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Ancak bahsettiğimiz üzere bebeğin kulağına ezan okuma isim koyma bu şekilde değildir. Bu nedenle doğum ardından doğru bir şekilde yapılması gerekir.