Doğum Öncesi ve Sonrası Neler Yapılmalıdır?


Sorunsuz bir gebelik dönemi yaşadınız ve son noktaya geldiniz. Yavrunuz ile buluşmaya geldi sıra. Doğumdan önce ve doğumdan sonra sizler için yapmanız gereken birkaç noktaya değindik.

Doğumdan Önce Evde Yapılacak Hazırlıklar

Aylarca beklediniz ve artık o büyük gün geldi çattı. Herkes gibi sizler de çok güzel ve değişik duygular içinde olabilirsiniz. Bu duyguları yaşıyor olmanız gayet normal. Stres yapmayın ve sadece yavrunuza kavuşacağınız anı düşünmeye çalışın. 
Doğumdan hemen sonrasında kullan mak için bebeğinize uygun olarak yenidoğan tipinde bebek bezi ve zıbın tarzı giysilerin hazırlanması gerekmektedir. Doğumdan sonra bebeğinizin emmesi gerekmektedir. Emzirdikten sonra hem sizin hem de yavrunuzun üzerinin temiz kalması, sütün bulaşmaması için meme ucunu temiz tutmak adına süt pedleri bulunmakta. Bu tarz pedler alarak temizliğinizi sağlayabilirsiniz. Annenin doğum sonrasında giymesi için terlik, gecelik gibi eşyalar hazırlanmalıdır. Doğumdan sonra kullanılmak için hazırlanan eşyaları bir doğum çantası hazırlayarak halledebilirsiniz. 
Aspirin kullanıyorsanız 7 gün öncesinde kesmeniz gerekmekteyken, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız doğumdan en az 1 gün önce ilaçların kullanımı kesilmelidir.

Planlanmış Normal Doğum

Gece saatlerinden sonra yiyecek ve içecek tüketmemeye özen gösteriniz. Herhangi bir acil durumunuz yoksa doğumdan önce ılık suyla rahatlatıcı bir duş almak hem vücut temizliği için hem de rahatlamanız için iyi olacaktır. Daha öncesinden hazırladığınız doğum çantasıyla birlikte sizinle birlikte doğuma girecek olan doktorun belirttiği saatte hastanede olmaya dikkat edin. Kullandığınız ilaçlara ara vermek zorunda kalabilirsiniz. Varsa ilaç raporlarınızı doğumdan önce doktorunuza göstermeyi ihmal etmeyin.

 

Plansız Normal Doğum

Yavrunuz biraz sabırsız olabilir. Doğumun ne zaman gerçekleşeceği belli olmayabilir. Bu gibi durumlarda kanamalarınız olması, suyunuzun gelmesi, ritmik olan kasılmalar doğumun habercisi olmaktadır. Bu gibi durum yaşarsanız öncelikle mutlaka doğuma gelecek doktorunuza haber verin. Bu andan irtibaren mümkünse hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz. Doğum için hazırladığınız çantayla birlikte hastanenin yolunu tutun. Yetişmek için acele etmeyin, kendinizi riske atmayın.

Planlı Sezaryen

Sezaryen planı yapıldıysa gebeliğin 38-39. haftasına ulaşıldığında bebek alınabilir. Sezaryen günü de ılık bir duş sizi hem rahatlatacaktır hem de sizin için vücut temizliği sağlayacaktır. Doğumun gerçekleşeceği gece 24'ten sonra yiyecek ve içecek tüketmemeye dikkat ediniz. Hazırlamış olduğunuz doğum çantası ile birlikte doğum saatinden ortalama 1 saat önce hastanede olunuz. Hasta dosyanız eğer sizdeyse dosyayı getirmeyi ihmal etmeyiniz Doğum için doğumhaneye girdiğinizde bir yatağa yatacaksınız ve bebeğinizin kalp atımları dinlenecektir. Zaten halihazırda takip altında bir gebeyseniz sizden tekrar kan alınma işlemi gerçekleşmeyecektir. Kolunuzun üst kısmından yada dirsek kısmından serum vermek için bir damar yolu açılacaktır. Ameliyattan için anne adayına ameliyat önlüğü giydirilecektir. Ameliyat için hazır olduğunuzda doktor ve ameliyathane görevlileri sedye ile birlikte sizi ameliyathaneye götürecekler. Ameliyat odasına girdikten sonra oturmanız istenir ve başınızı çenenize değdirecek şekilde oturmanız istenir. Anesteziden sorumlu kişi bel bölgenizi sterilize ettikten sonra bir iğne ile belinize girer. Karın bölgeniz temizlenir, batikon yardımıyla temizleme işlemi yapılır. İdrar sondası takıldıktan sonra karın bölgeniz örtülür. Sıra cerrahın bebeğinizi çıkartma işlemine gelmiştir. Bu işlemler sırasında kesinlikle ağrı hissetmezsiniz. Bebeğiniz, sizden ayrılıp dünyaya gözlerini açtıktan sonra onun ağlamalarını duymak, onun nefes aldığını görmek, görmek sizi tarifi imkansız bir mutluluğa sokacaktır. Genellikle bu durumu eşlerin de görmesine izin verilmektedir.

Doğum Sonrasında Emzirme

Doğumdan hemen sonra mümkünse bebeğinizi emzirmeye özen gösterin. Meme uçlarından gelecek ilk süt, bebeğinizi enfeksiyonlara karşı koruyacağı için çok önemlidir. Doktorunuz aksini belirtmedikçe 2 saatte bir bebeğinizi emzirmelisiniz. Doğumdan sonra bebekler ilk başlarda bol bol uyuyacaklardır.

Emzirmek için bebeğinizi uyandırmanız gerekmektedir. Bebeğinizi emzirirken kasıklarda kasılmalar hissedilebilir, bu durum gayet normaldir, telaş yapmayınız. Meme ucunuzda irinli bir akıntı, şişme, kızarıklık görürseniz bu durumu doktorunuza bildiriniz. Emzirme esnasında sakin ve sessiz bir ortam tercih etmeye özen gösteriniz. Bebek ile annenin arasında bir ten teması sağlanmalıdır. Emzirmenin faydaları saymakla bitmez elbette ama en önemlileri her zaman uygun sıcaklık seviyesinde olması, ilk 6 ay için bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak tek gıda olması, her zaman ulaşılabilir ve her zaman temiz olması sayılabilir.

Doğumdan Sonra İdrar Yapma

Normal bir doğum gerçekleştirdiyseniz normal yollardan idrarınızı yapabilirseniz sorun yoktur. Zorlanma gibi bir durum yaşarsanız geçici olarak idrar sondası takmak gerekebilir. Sezaryen doğumlarda idrar sondası takılır, ertesi gün çıkartılır.
Ayrıca Okuyabilirsiniz:
Yorum Gönder