1 Aylık Bebeğin Baş Çevresi Kaç Cm Olmalı?

 

Anne ve babalar bebeklerinin gelişiminin normal olup olmadığını merak ettiği için internette bebeğin baş çevresi kaç cm olmalı? Şeklinde aratarak bu konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. Bebeğin kafatası büyüklüğü doğrudan beyin gelişimiyle alakalı olduğu için kafatasının büyüklüğü ve zamanla olan gelişimi önemlidir. 

Kafatası bebeğin yaşına ve cinsiyetine göre küçük olmasına mikrosefali denir.

Mikrosefali Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

  • Mikrosefali nörolojik bir hastalıktır. 
  • Hamilelik döneminin son aylarında bebeğin anne karnında gelişimini tamamlayamaması sonucu ortaya çıkar. 
  • Down sendromu ve buna benzer hastalıkların da mikrosefaliye neden olduğu düşünülür. 
  • Hamilelilik döneminde bebeğin anne karnında yeteri kadar oksijen alamaması ve oksijensiz kalan bebeğin beyninin buna bağlı olarak gelişememesi sonucu ortaya çıkar. 
  • Doğum sırasında meydana gelen farklı komplikasyonlar (yan etkiler) da mikrosefaliye sebep olabilir. Bebeğin anne karnında yakalandığı kızamık, su çiçeği gibi bazı enfeksiyon hastalıkları da mikrosefaliye neden olabilir. 
  • Annenin hamilelikte doğru beslenmemesi ve buna bağlı olarak bebeğinde beslenememesi sonucu bu durum mikrosefaliye zemin hazırlayabilir.
Mikrosefali olan bebeklerde görülen problemler, konuşma bozukluğu, oturma bozukluğu gibi reflekslerin geç öğrenilmesi, günlük yaşamdaki hareketleri yapmada zorluk çekme, beslenme güçlüğü, kendi yemeğini kendi yiyememe, yutma problemi, işitme kaybı, görme bozukluğu gibi problemlerdir.

Yenidoğan bebeğin baş çevresi kaç cm olur?

Yenidoğan bebeğin baş çevresi ortalama 35 cm’dir. 35 cm’nin altındaki bebeklerde mikrosefali hastalığı görülür. 1 aylık bebeğin baş çevresi de ortalama 37,38 cm olur.

Bebeğin Büyümesi Normal Mi?

Bebeklerin gelişimi genelde aynı oranda olsalar da bazı bebeklerin gelişimi farklılık gösterebilir. Çünkü büyümede tek etken boy uzaması değildir. Büyümeyi etkileyen birçok neden vardır. Bu nedenlerin başında genetik gelir. Çünkü genetik öyle bir şeydir ki aile bireylerinden birinde büyümeyi engelleyen bir hastalık, cücelik varsa anne hamileyken istediği kadar iyi beslensin bebeğinin hasta doğma ihtimali yüksektir.
Ayrıca çevresel faktörler, bebeğin yaşadığı ortam, büyümeyi etkileyen nedenler arasındadır. Büyümeyi ölçmek için genel olarak kabul edilmiş bazı ölçütler vardır. Doktorların bebeklerde büyümeyi ölçmek için kullandığı 3 farklı ölçüm yeri vardır. Bebeğin kilosu, bebeğin baş çevresi ve bebeğin boyu bu ölçüm yerleridir. Yenidoğan bebeğin normal kilosu ortalama 3000-3500 gram arasındadır. Yenidoğan bebeğin baş çevresi ortalama 35 cm olmalıdır. Yenidoğan bebeğin boyu da ortalama 50cm olmalıdır.

Büyüme Sürecini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Büyüme sürecini ilk etkileyen faktörlerden biri cinsiyettir. Erkek bebeklerin boyları ve kiloları kız bebeklere göre daha fazla gelişmiştir. Diğer faktörlerden biri de genetiktir. Bebeğin anne ve babasının özellikleri çocuğun nasıl fiziksel bir görünüme sahip olacağı hakkında bilgi verir. Bebeğin büyümesinde ilk 2-3 yıl doğrudan etkilidir. Bebeğin aldığı enerjin %13’ünden fazlası büyümeye harcanır. Bu sebeple bebeğin doğru ve yeterli beslenmesi gerekir. Bebeğin ilk 6 ay boyunca tek besini anne sütü olmalıdır. İlk 6 aylık süreçten sonra yavaş yavaş bebeğe ek gıda takviyesi yapılmalıdır. Çünkü bebek büyüdükçe bebeğin alması gereken protein, karbonhidrat ve yağda artar ve artık bu ihtiyaçları sadece anne sütünden karşılamak oldukça zordur. Büyümeyi etkileyen sebeplerden birisi de bebekte doğuştan meydana gelen hastalıklardır. Mesela kalp hastalığı, bronşit, astım gibi kronik rahatsızlıkları olan bebeklerde gelişim sağlıklı bebeklere göre yavaştır.

Hamilelikte Annenin Beslenmesi ve Alışkanlıkları Bebeğin Büyümesini Etkiler Mi?

Bebeğin gelişimi anne karnında başladığı için annenin nasıl beslendiği, kendisini psikolojik olarak nasıl hissettiği gibi birçok faktör bebeğin büyümesini ve gelişimini etkiler. Bebek anne karnındayken bebeğin beslenmesi plasenta yoluyla sağlanır. Annede vitamin eksikliği varsa, annenin başka bir rahatsızlığı varsa ve anne ilaç kullanıyorsa bu faktörler bebeğim gelişimini ve büyümesini doğrudan etkiler. Anne hem sigara hem alkol tüketiyorsa bu durum bebeğin gelişimini yavaşlatabilecekken bebeğin sakat doğmasına kadar giden kötü sonuçlara da yol açabilir. Annenin geçirdiği enfeksiyon hastalıkları da bir diğer risk faktörüdür. Bebeğinin sağlıklı bir gelişim geçirip sonrasında sağlıklı bir biçimde dünya’ ya gelmesini isteyen anneler hamilelik boyunca beslenmelerine dikkat etmelidir. Yeteri kadar karbonhidrat, yağ ve protein tüketmelidir. Bol su içmelidir. Meyve sebze tüketmeyi ihmal etmemeli ve kendilerini fiziksel olarak çok yoracak işlerden uzak durmalılardır.
Ayrıca Okuyabilirsiniz:
Yorum Gönder