Ödev Yapmak İstemeyen 1. Sınıf Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Mart 28, 2022
Published
Mart 16, 2022
Çocuklar işin ucu ödev yapmaya gelince gülen suratlarını sıkılmış bir ifadeye dönüştürmeye bayılırlar. Aileler de haliyle ödev yapmayan istemeyen 1. Sınıf çocuğa nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak isterler. Çocuk gelişiminde davranışların çocuğa öğretilebilmesi için en uygun vakte kritik dönem denilir. Kritik dönemde çocuklar çok hassastır. Çocuklar 1. Sınıfa başladıkları vakitte kritik dönemde olurlar. Bu dönemde çocuklar en yüksek öğrenmeyi gerçekleştirirler. Çocuklar kritik dönemlerindeyken ailelerin yanlış hal ve hareketleri ileride bazı travmatik sonuçlara yol açması gayet mümkündür. Kritik dönemdeyken ev ödevi bilincini ve sorumluluğunu çocuğa katmak ileride sorumluluk bilincine sahip bir bireyin oluşmasına mutlaka katkı sağlayacaktır.
Ev ödevi, öğretmenler tarafından okulda yapılan çalışmanın evde tekrar edilmesi açısından verilen görevdir. Ev ödevleri eğitim sistemimizde önemli yer taşımaktadır. İlkokul 1. sınıf öğrencisine ödev yapmanın bir sorumluluk olduğunu hissettirmesi açısından yararlıdır. Öğrenci okulda öğrendiği konuyu evde de pekiştirdiğinde; sorumluluklarını öğrenir, yapması gerektiğini hisseder ve konuyu daha iyi kavrar.
Veliler yukarıda anlatılan beceriler nedeniyle ev ödevlerinin üzerinde durmalı, öğretmeni tarafından çocukların yapması için verilen ödevler veliler tarafından yapılmamalıdır. Çocuğun kendi ödevini kendi yapması, kendi sorumluluklarının farkında olması açısından önem taşımaktadır. Sakıncalı olan, ailenin ödev yapmak istemeyen 1. Sınıf çocuğunun ödevini kendi yapmasıdır. Ödevleri aileler yapmaya başladığı zaman çocuk buna alışacak ve sürekli problem davranışlar oluşturarak yapmak istemediği ödevleri ailelere yaptıracaktır. Eğer ki çocuğunuzun gerçekten zorlanacağı bir ödev ise aile yardımcı olunabilir. Zorlanılan bir ödevde gerekirse konu anlatımı çocuğa tekrar yapılmalı, vakit ayırılmalıdır.
Bu süreç içerisinde çocuğun problem davranışlarına karşı şefkatli ve sabırlı olmak önem taşımaktadır. Aileler çocuğun neden yapmak istemediğine dair altında yatan problemi bulmaya çalışmalı, çocuğa ödevlerin kendisi için yararlı olduğunun bilinci oluşturulmalıdır. Çocuğun ödevlerini kendisi yapması gerektiğini anlaması için zaman vermekte etkili yollardan bir tanesi olabilir.
Ödev yapmak istemeyen çocuğa karşı öfkeli davranışlar sergilenmemesi gerekmektedir. Eğer ki ödev başında çocuğu sinirlendirirseniz, sorunun kaynağı ödev olduğunu düşünecek bu da çocuğu ödevlere karşı isteksiz birey yapacaktır.
Bazı aileler öğretmenlerin çocuğa ev ödevlerini verdiği gün yapmasını istemektedir. Ev ödevi ileriki bir tarihte teslimi gerçekleşecek ise çocuk biraz daha serbest bırakılmalı, ödevi yapması için vakit bırakılmalıdır.
Bir diğer yöntem ise ödev yapmak istemediği taktirde ara vermektir. Bu aralarda meyve takviyesi, ufak bir sohbet veya çocuğun keyif alacağı herhangi bir şey olabilir. Bu arada çocuğun rahatladığını ve daha konsantre bir şekilde ödevine odaklandığını görebilirsiniz. Ara vermek çocuğunuza iyi gelecektir.
Ödev yaparken ortam dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmalıdır. Televizyon ve tablet gibi dikkat dağıtıcı unsurlar çocukların dikkatini çekmektedir. Dikkat çekici unsurlardan herhangi birine yakalanması sonucunda çocuk onunla ilgilenecek ve ödevini yapmak istemeyecektir. Bu yüzden aileler çocuklarının çevresini düzenlerken masalarında veya odalarında çocuğun dikkatini başka yöne kaydıracak nesnelerden çocuk odalarını arındırmalıdır.
Çocuğa sürekli ev ödevi yaptırmamalı arada çocuklara vakit tanıyarak eğlenmesine de olanak sağlanmalıdır. Çocuğunuzu sürekli ödevlerle ve çalışmalarla haşır neşir etmek bir süre sonra çocuğunuzun canını oldukça sıkacaktır.
Çocuk ödev yapmadığında mümkün mertebe bağırış, ses yükseltme gibi hoş olmayan davranışları yapmamaya gayret göstererek; neden yapması gerektiğine dair konuşma yaparak çocuğunuzu ikna edebilirsiniz.
Ödevi yaparken eğer yanında ödev dışında başka işlerle uğraşan bir ağabey ya da abla varsa bu da çocuğun ödevini yapmasını engellemektedir.
Çocukların 1. Sınıfta en çok oyun oynamaktan keyif aldığını unutmamak gereklidir. Verilen ev ödevi oyunlaştırılarak eğlenceli hale getirilebilecek bir ödev ise mutlaka sanki bir eğlenceli oyun havası yaratılarak çocuğun ödevi yapması sağlanmalıdır. 1. Sınıfta çocuk yeni yeni okul faaliyetlerine alışacağından dolayı zaman tanımak en doğru yöntemdir. Sizler aileler olarak, çocuğunuza kızmadan yahut bağırmadan neden ödevlerini yapması gerektiğini anlattığınızda çocuk ödev yapmanın gerekli bir şey olduğunu anlayacaktır. Ödev yapmadığı durumlarda sinirlenmek çocuğu ödevden iyice soğutacağından samimi ve cana yakın bir şekilde durumun açıklanması çoğu zaman sorununuza çare olacaktır.