3 Yaşındaki Çocuğun Gaz Sancısı Neden Olur?

 

3 Yaşındaki Çocuğun Gaz Sancısı Neden Olur?

Gaz sancıları bebeklikten 2-3 yaş çocuklara kadar sıkça görülen bir durumdur. Nasıl giderileceği ise konumuzda detaylı olarak yer almaktadır.
Öncelikle çocuklarda gaz sancılarının neden oluştuğuna dair bilgileri tazeleyelim. Gaz sancısı genellikle çocuğun vücudunda sindirimin gerçekleştiği esnada bağırsağın veyahut midenin boş hava aldığı durumlarda oluşmaktadır. Vücut bu gazı atmak isteyip başaramadığında çocuklarda gaz sancısına neden olmaktadır. Bu gaz sancısı çocuklarda acı hassasiyetine göre çok acı verici bir duruma dönüşebilmektedir. 
 3 yaşındaki çocuğun beslenmesinde çok fazla laktoz içeren süt maddeleri var ise beslenmeden dolayı gaz sancısı da gelişebilmektedir. Bebeklerde de mutlaka dikkat edilmesi gereken bu etken 3 yaş çocukların süt tüketimini fazlalaştırdığı durumlarda ortaya çıkabilmektedir.Gaz sancısı, kabızlığa ve ishale doğru evrilebilir ya da çocukta şişkinlik yapması öngörülen bir durumdur. 
3 yaşındaki çocuğun gaz sancısına neden olabilecek genel maddeler şöyledir:

  • İstemsiz hava yutmak,
  • Ayaklarını sıcak tutmamak,
  •  Lifli gıdaların tüketiminin aşırılığı,
  • Vücut alerjisi, 
  • Sakız çiğnerken yutulan boş hava,
  • Süt ve süt ürünlerinin fazla tüketilmesi,
  • Gaz oluşturabilecek baharat ve bakliyatların aşırı tüketimi,
  • Hızlı yemek yeme alışkanlığı,
  • Tüketilen gıdalar,
  • Hareketsiz yaşam,
  • Son kullanma tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi gibi etkenlerin geçmiş olduğuna dikkat etmeden tüketilen besinler,
  • Karın bölgesinin soğukta üşütülmesi,
  • Şekerli su,
  • Lifli meyvelerin tüketimi,
  • Yüksek miktarlarda tüketilen tatlandırıcılar,
  • Çocuğun aşırı soğan-sarımsak tüketimi gaz sancısına sebep olabilir.

Eğer ki bağırsağı ile ilgili bir tıbbi hastalığı ya da kullandığı medikal ilaç varsa bunlar da etkileyebilir. Bu durumda beslenme veya alerji gibi durumlardan söz edemeyiz.
Çocuğun bağırsağında kıl kurdu gibi parazitler varsa çoğunlukla doktorun verdiği bağırsak temizleyici ilaçlar ile rahatça gaz sancıları çözülebilmektedir. Bağırsağa yerleşen kıl kurdu paraziti gaz sancısı yapmaktadır.

3 Yaşındaki Çocuğun Gaz Sancısını Nasıl Anlarız?

Gaz sancısı belirtileri oldukça kolay gözlemlenebilmektedir. Çoğunlukla ebeveynin karnındaki fiziksel değişimi görmesi ile anlaşılır. 3 yaşındaki çocuk ebeveynine anlatmaktan imtina ediyor olabilir. Bu yüzden anne ve baba çocuk üzerinde iyi birer gözlemci olmalılar. Gaz sancısıyla ortaya çıkan ishal durumunda ishalin rengi ve dokusu çok önemlidir. İshalden sonra kabızlığın görülmesi de çok sık rastlanan bir durum olduğu için anne ve babaların durumu iyi gözlemliyor olması gerekir. Ağrıların ve gaz sancılarının sineye çekilmemesi ciddiye alınması çocuğun olası enfeksiyonunun önüne geçer.

  •  Sürekli geğirme,
  •  Karında şişlik, 
  • Çocukta oluşan karın ağrısı şikayeti gibi belirtiler göstermektedirler.

Gaz sancısı ateş ile beraber seyrederse ne olur?

Bu çoğunlukla çocuğun enfeksiyon geçirdiği anlamına gelmektedir. Yapılması gereken acilen doktora gidilmelidir. Doktorun uygulayacağı tedavi yöntemi enfeksiyonun şiddetine göre değişmektedir. Ateş ile gaz sancısı beraber komplikasyon oluşturduğu durumlar ciddi hayati risk barındırmaktadır.

3 Yaşındaki Çocuğun Gaz Sancısı Nasıl Geçirilir?

 3 yaşındaki bir çocuğun apandisit ve bağırsak tıkanıklığı gibi bir hastalığı olabilir. Bu yüzden yapılabilecek en güvenli çözüm doktora gitmek olacaktır. Gaz sancısının şu an bahsi geçen konunun yukarısında da bahsedildiği gibi ishale veya kabızlığa evrilmesi durumunda çok daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Eğer 3 yaşındaki çocuğun gaz sancısı ısrarla devam ediyor ve saatler geçmesine rağmen dinmiyorsa doktora gitmek sizi yanlış uygulamalardan doğabilecek kalıcı hasarlardan korur. 
Bu süreç içerisinde çocuğa dar herhangi bir giysi giydirilmemelidir. Çocuğun giysileri üstüne kat kat giydirilmemelidir. İçerisinde rahat hareket edebileceği sıkmayan kıyafetler tercih edilmelidir. 
Süreç içerisinde gaz yapabilecek bakliyatların kullanılmaması gerekmektedir. Bu bakliyatlara; mercimek, fasulye, nohut örnektir. Lifli gıdalar da süreç içerisinde tüketilmemesi gereken besinler arasındadır. Lifli gıdalara örnek; yulaf, lifli ekmek, bamya, patlıcan ve pancardır. Hafif gaz sancısının kesin çözümü sağlıklı ve gaz yapmayacak besinler ile donatılmış bir beslenmedir. Gazın çıkmasına yardımcı olacak fiziksel aktiviteler önemlidir. Çocuğun susuz kalmaması gerekmektedir. Gaz sancısı yaşadığı süre boyunca süt ürünlerin tüketimi sınırlanmalıdır. Tuvalet teşvik edilmeli, olası gaita ve idrar çıkışları ayakta değil oturur pozisyonda yapılmalıdır. 
Sıcak torba ile müdahale edilmemelidir. Sıcak torba müdahalesi ancak sorunun örtbas edilmesine sebep olmaktadır. Çocuğa bilinçsiz bir şekilde iyi geleceği düşünülerek, herhangi bir ilaç takviyesi yapılmamalıdır. Uzun süreli gaz sancısı oluştuğu durumlarda gaz sancısıyla beraber başka bir durumun eşlik edip edilmediğini mutlaka takip edin. 
Sorunun bağırsaklardan kaynaklandığını düşünüyorsanız ve yukarıda bahsedilen komplikasyonların gerçekleşmeyeceğinden eminseniz: 
Salatalık, bağırsak için şifa veren bir sebzedir. Tüketilmesi bağırsakların rahatlamasını sağlamaktadır. Papatya çayı, salatalık ile aynı etkiyi paylaşmaktadır. Çocuklarda gaz sancısının rahatlamasında etkili olabilir.
Ayrıca Okuyabilirsiniz:
Yorum Gönder